Back to All Events

Aanstormend talent bij MIJ. Het beste uit 2016 van Galerie Pouloeuff

  • Museum Ijsselstein 4 Walkade IJsselstein, UT, 3401 DS Netherlands (map)

Kom, schuif aan. De tafel is gedekt. Geniet van de schoonheid en de fragiliteit van het serviesgoed. Kijk om je heen en verwonder je over gigantische portretten, zo realistisch dat je er ook een beetje van schrikt. Zie ook de teerheid van 1000 kraanvogels en van wuivende doeken. Laat je verrassen door bewegende installaties die alledaagse voorwerpen een zweem van magie geven.

Dit is alweer het derde jaar dat Museum IJsselstein (MIJ) een selectie van de jonge aanstormende talenten uit de exposities van 2016 van Galerie Pouloeuff laat zien. De diversiteit in onderwerpen, disciplines en materialen is enorm. Het enthousiasme van het ontdekken van ieders vorm om zich uit te drukken spat ervan af. Van poëtische beelden tot stoere installaties en van klein figuratief werk tot grote geometrische kleurvlakken.

Kwetsbare stukken
Opvallend veel kunstenaars houden zich bezig met het thema kwetsbaarheid. De één doet dat door het gebruik van vergankelijke materialen en de ander benadrukt dit in de keuze van de onderwerpen.

Van breekbare lichamen…
Zowel Sanne Wolthaus als Roosmarijn Broersen tonen het menselijk lichaam in al zijn naaktheid. Beiden kiezen voor zwart/wit waardoor de broosheid van het lichaam een extra realistische lading krijgt. Broersen zoekt in haar foto/etswerk Kantelpunt naar het moment van stilte, van het alleen zijn, een moment dat zo voorbij kan zijn. Terwijl het werk van Broersen een soort poëtische rust uitstraalt, schreeuwen de foto’s van Wolthaus het uit. Het onderliggende thema betreft de chronische pijn waarmee ze dagelijks te maken heeft. Met de serie Mute heeft ze een vorm gevonden om deze emoties te uiten en om de stilte te doorbreken.

…tot vergankelijke materialen
Het porselein van Daniel van Dijck vormt een mooie overgang tussen de kunstenaars die kwetsbaarheid als onderwerp kiezen en de kunstenaars die met kwetsbare materialen werken. Daniel doet beide. Zijn breekbare serviesgoed verwijst namelijk ook naar de vergankelijkheid en heeft niet voor niets de titel Fragility of Things.

Niets is voor de eeuwigheid, maar deze kunstenaars zoeken wel heel erg de grenzen op door de keuzes en gebruik van hun materialen. De aftakeling van materialen is juist een belangrijk onderdeel in het werk van FMD van der Linden. Haar serie Framed Sediment is gemaakt van kwetsbare materialen als papier en aquarelverf en zal door het blootstellen aan zonlicht steeds verder verkleuren en vervagen.

Deelnemende kunstenaars
Jan Blank, Jurre Blom, Roosmarijn Broersen, Sophia Bustin, Ka-Lai Chan, Daniel van Dijck, Manon Hilberink, Bianca Filius, Tom de Jong, Romy Joya Kuldip Singh, FMD van der Linden, Fiona du Mesnildot, Joyce Overheul, Thijs Rijkers, Marie Reintjes, Sanne Wolthaus

Earlier Event: February 10
OBJECT Rotterdam 2017